Nâzım'ın Kanatları Bir Nebil Özgentürk Belgeseli

15 Haziran 2019, 20:00 Konak Kültürevi
İzleyici Kitlesi

Genel izleyici kitlesi

  • Etkinlik Detayları
• Nebil Özgentürk ve belgesel filmin kahramanlarından Arif Keskiner ile söyleşi ve imza

Filmin Özgün Adı: Nâzım'ın Kanatları
Filmin İngilizce Adı: Boundless Solidarity of Nazım
Filmin Yapım Yılı: 2019
Filmin Süresi: 55 dakika
Ülke: Türkiye
Filmin Dili: Türkçe
Yönetmen: Nebil Özgentürk

Nâzım Hikmet... Ne memleketine olan hasretini giderebildi ne de Anadolu'da bir köy mezarlığına gömülebildi. Yarı ömrü cezaevlerinde geçecekti. Cezaevinde âşık olacak, cezaevinde evlenecek, cezaevinde dostlar edinecek, cezaevinde yazacak, resim yapacaktı. Sanat ve düşün insanlarının yoğun olduğu Kadıköy ortamında Ramiz Demirkuşak'la tanışacak, bu tanışmadan üç yıl sonraysa kaderleri İstanbul Hapishanesi'nde kesişecekti.

Soğuk savaş yıllarında, Stalin'in tek bir sözüyle yüzbinlerce insan, başkent Moskova'dan uzak ama çok uzaklardaki çalışma kamplarına, Gulag'a sürgün edilmişti! Büyük ozanımız Nâzım Hikmet'in yakın arkadaşı Ramiz Demirkuşak da onlardan biriydi. Kamptayken, Rus kızı Vera'yla evlendi Demirkuşak. Aradan 60 yıl geçecekti... Torunu Ramiz Olegoviç, İstanbul'daki akrabalarını bulmak isteyecekti. Arif Keskiner'in "Yaşar Kemalli Anılar" kitabında Sevgi Divitçioğlu'nun bahsettiği bir anekdot Melih Güneş'i harekete geçirecekti. Nebil Özgentürk'ün de devreye girmesiyle torun Ramiz İstanbul'daki akrabalarına ulaşabilecekti.

İşte bu belgeselde Nâzım'ın yol arkadaşlarına gösterdiği tutkulu dayanışma da var, büyük şairimizin evrensel gücü de ve uğruna ölümler göze alınan hayaller, ütopyalar, safiyane tertemiz inanışlar da... Aklımızdan hiç çıkaramadığımız, hatırladıkça ürperdiğimiz soğuk savaş zamanlarının kan, ateş, zulüm ve zalimlerle örülü acımasız bir döneme yakın plan da...

Etkinlik ücretsizdir.

Yaklaşan Etkinlikler

Bursa’da önümüzdeki günlerde düzenlenen etkinliklere ulaşın