Yeni adliye muhteşem olacak
Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, 2000 yılında hizmete giren adliye sarayının 2005 yılında iflas ettiğini, BUTTİM tarafına yapılacak olan yeni adliye binasının mimari bir şaheser olarak turistlerin gezmek isteyeceği yer olacağına inandığını söyledi.
2012.05.01 08:51 - Son Güncellenme: 2013.03.15 09:18 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
Barbaros KOÇANALI - Mesut DEMİR/BURSADABUGUN.COM
Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, Bursadabugun.com'a yaptığı açıklamada, "Adliye binası artık çalışamaz durumda. Hiç kimse Bursa'nın bu kadar gelişeceğini tahmin etmedi. Bursa Adliye Sarayı 2000 yılında hizmete açıldı. 2005 yılında tamamen dolarak iflas etti. 2005 yılından sonra adliye önce kendi içerisinde gecekondulaşmaya, daha sonra dışarda binalar tutarak hizmet vermeye başladı. Şuanda iki binamız var, bir de istinat için bina arıyoruz. Yani Bursa'nın 4 tane adliye binası olacak" dedi.
"40-50 YILA HİTAP EDECEK"
Yeni adliye binası ile ilgili Adalet Bakanlığı, Savcılık ve Baro'nun ciddi çalışmaları olduğuna dikkat çeken Başkan Birkan, "Yeni adliye binası olarak BUTTİM'de 130 dönüm arazi üzerinde yer belirlendi. Gerçekten Bursamıza ve ülkemize yakışır, 2023 hedeflerine uygun olarak en az 40-50 yılımıza hitap edecek şekilde modern bir adliye binası planlanıyor" diye konuştu.
"ESTETİK VE FONKSİYONEL OLMALI"
Bursa'da Osmanlı'dan kalma tarihi eserlerin haricinde 100 yıl içerisinde Bursa'da yapılan tarihi mimarı bir binanın olmadığına dikkat çeken Birkan, şunları kaydetti;
"Yeni adliye binası yapılırken mimari estetik kaygılarının yanında fonksiyonel özellikleri olması da bizim için önem taşıyor. Yeni adliye binası yapılırken Bursa'nın yeni tarihi bir binaya kavuşacağına inanıyorum. Turistler Bursa'ya geldiklerinde Kozahan'a, Ulucami'ye, Yeşil'e, Muradiye'ye getiriyoruz. Ama son 100 yıl içerisinde Bursa'da bir mimari eserimiz yok."
YENİ ADLİYE MİMARİ ŞAHESER OLACAK
"Avrupa'da çok estetik binaları seyrettirmek için turistlerden para alıyorlar" diyen Baro Başkanı Birkan, "Bursa'ya gelen turistlere bir mimari eser göstermeyi çok istiyorum. Yoksa klasik anlamda yaptığımız evlerin Avrupa'dan çok kötü kopyasını yapıyoruz. Biz bu topraklarda yeni değiliz. Selçuklu'yu, Osmanlı'yı, Cumhuriyeti tüm bu tarihsel süreci süzen bize has mimari eserlerin yapılmasını ben çok arzu ediyorum. Eğer bu eserlerden 2-3 tane Bursa'ya yapılırsa, gelen misafirlerimize, çocuklarımıza Ulucami'nin, Muradiye'nin, Yeşil'in yanında bu da bizim Cumhuriyetimizin 100. Yılında yapmış olduğumuz mimari şaheser diye göstermek istiyorum. İnşallah yeni adliye binasının böyle bir mimari eser olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.